От нищо нещо или може ли да се живее в контейнер

Updated: Jan 16

Когато говорим за еко строителство, често го асоцираме с използването на естествени материали в строителството. Това, разбира се, е неизменна част от него. Но нека отбележим и рециклирането. Могат ли различните предмети да имат нов живот в строителството? Има много примери на къщи, направени от бутилки, касети и други вещи от ежедневието ни. В тази статия ще ви покажем няколко примера на къщи, направени от контейнери.

Когато видите тази къща, трудно може да познаете от какво е направена. Тя по нищо не отстъпва на „стандартните” си събратя. Даже бих казала, че по естетически качества надминава много от тях.


Всъщност авторите на тази къща създават не просто един дизайн. Те създават система от модулни контейнери, която може да бъде приложена навсякъде по-света (е, може би с малки изключения). С малки промени може да отговаря на различни климатични условия, както и на по-високи и по-ниски степени на земетръс. Нещо повече – чрез онлайн платформа всеки може да избере размера, плана, фасадите, интериора като всичко това е в определени, от авторите, рамки, за да се гарантира качеството на архитектурното решение. С други думи, архитектите са намерили хитър начин да направят хората дизайнери на собствения си дом.

Къщата от контейнери се строи бързо и се постига енергоефективност на по-ниска цена, сравнена с другите “зелени” къщи. Разглобява се, което позволява нейното рециклиране или преместване в случай, че си изберете по-привлекателен терен 🙂 Интериорът е в типичен минималистичен стил,  достатъчно просторен и светъл.


Източник и снимки: http://arcgency.com/

Изненадващо е колко разнообразни форми могат да се получат от различното съчетаване на контейнерите. Оказва се, че ограничените по размери модули имат неограничени възможности. Всичко е въпрос на въображение. В това може да се уверите и вие като разгледате резултатите от наскоро провелия се архитектурен конкурс от AC-CA (за които наскоро писахме в поста “ТОП 5 сайтове за архитектурни конкурси”). Тук може да видите първите три места, а тук  другите отличени.

Гледайки тези примери, си мисля, че може би си заслужава да преусмислим популярните начини за строителство и у нас. Ако се направи по интелигентен начин една сграда може да спести на бъдещия си стопанин много пари, време и нерви. Бъдете еко, модерно е! 🙂


Рая Боюкова/ raya.boyukova@gmail.com