Павилионът Барселона

Updated: Jan 14

Барселона е град, който вдъхновява, известен още и като града на Гауди. Когато отиваш за първи път там, е съвсем нормално да посетиш всичките творения на гениалния архитект. Гауди е навсякъде и служи като добра реклама за привличане на хиляди туристи всяка година. Но когато опознаеш града по-добре откриваш малки детайли, които са не по-малко вдъхновяващи. Наскоро посетих едно истинско архитектурно бижу, разположено в прекрасна част на града, което определено си заслужава да му отделите малко време.

Павилионът Барселона.

Малкото е повече!

За световното изложение в Барселона през 1929 година е сформиран екип, които да проектира германския павилион. Със задачата са нагърбени Мис ван дер Рое и Лили Райх. След края на събитието, павилионът е демонтиран.

Тъй като с течение на времето се налага като един от шедьоврите на модернизма, през 80-те години започват действия за възстановяването на павилиона на същото местоположение в оригиналния му вид. Създадена е фондация, за събиране на средства, функционираща и днес. Основната й дейност сега е да популяризира добрите архитектурни практики.

През 1986 година павилионът отново отваря врати. Използвани са същите материали, доставени от същите места – стъкло, стомана и четири вида камък. Има два водни басейна, които отразяват минималистичните форми.

В павилиона можете да видите също и известният стол “Барселона”, проектиран специално за него и склуптура, разположена в единия воден басейн (Dawn, Georg Kolbe).

Това не е един от най-посещаваните архитектурни обекти в Барселона, но определено си заслужава усилието да стигнеш до него и да разбереш как малкото в действителност е повече.

Автор и снимки: Рая Боюкова | raya.boyukova@gmail.com | 0883 304 236