Разчупете балкона – лятото идва

Лятото наближава, а с него и желанието ни да избягаме от градската жега, да се впуснем в безкрайни приключения и да забравим натовареното ежедневие. Когато отпуската е далеч, можете да направите своя малък оазис на балкона, където с книга в ръка или просто мечтаейки да се отнасяте на далечни места. Представяме ви няколко оригинални идеи, които да ви вдъхновят да направите от малкия си балкон предпочитано място за почивка в градски условия.

1. Отървете се от излишните неща.

Балконът не е склад. Често срещано явление е да трупаме непотребните неща именно там. Направете едно основно почистване и изхвърлете или преместете в мазето всичко, което ви пречи. Балконът ви може да се окаже много по-голям, от колкото си мислите и съвсем достатъчен за един малък градски оазис.

2. Освежаващо боядисване.

Пребоядисайте балкона в бяло или друг светъл цвят. Така ще направите новия си кът свеж и просторен. Можете да използвате и ярък, топъл цвят на някои места. Акцентът може да се постигне и чрез цветни аксесоари като възглавнички, саксии за цветя или фенери.

3. Растителността е задължителна!

Може би един най-лесните начини за постигане на уют на балкона е озеленяването му. Цъвтяща, пълзяща и всякакъв вид растителност успокоява и ни откъсва от натовареното ежедневие.

4. Дървени елементи.

Вкарването на дървени елементи в дадено пространство е един сигурен метод за постигането на уют и топлота. Ако разполагате с повече средства можете да направите дървен под или скара за окачване на цветята. А ако имате повече време и желание направете мебели от европалети. Има много идеи в интернет, лесни за изпълнение от всеки.

5. Хамак или люлка за разкош.

Един от най-приятните елементи за почивка на балкона. Ако имате възможност да закачите хамак или люлка, задължително опитайте – няма да съжалявате 🙂

6. Осигурете слънцезащита.

В най-горещите дни от лятото, слънцето може да се окаже сериозен проблем за вашия комфорт. На пазара има богат избор от тенти и чадъри. Ако искате по-нискобюджетен и в същото време по-разчупен вариант можете просто да закачите пердета.

7. Нека бъде светлина.

Обърнете внимание и на осветлението, за да можете да се насладите пълносценно на прохладните летни вечери и да създадете приятно романтична обстановка. Можете да използвате лампички, разпиляни по тавана, стената и парапета, фенери или свещи.

Дори и да нямате най-прекрасната гледка на света, с тези идеи ще успеете да превърнете вашия балкон в приказно място за почивка. Използвайте въображението си и действайте смело.

Снимки: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Автор: арх. Рая Боюкова | raya@te3s.org

info@te3s.org

#направисисам #декорация #малкипространства #вдъхновение #архитектура