Диванът - основният акцент в дневната. Как да изберем най-подходящия.


Идеалния диван никак не е лесен за намиране. Но има няколко основни правила, които следвайки ги ще улеснят и увенчаят с успех изборът ни.

Ето и нашите ценни тайни за успешен улов.

1. Рамка

Основата на дивана е важен компонент по отношение на издръжливост и качество. Има няколко типа конструкция - ПДЧ, шперплат, дърво и метални. Изработените от ПДЧ са леки и евтини, но доста нетрайни. Ако искате дълготраен и добре експлоатиран диван вложете повече пари и си вземете с метална рамка. Не забравяйте подлакътниците! Те трябва да са здраво свързани към основата.

2.Тапицерия

Днешния пазар разполага с дамаски готови да задоволят и най-капризния си клиент. Кожата си остава най-дълготрайната, но и доста по-скъпичка. Синтетичните материи постоянно се подобряват и можеш да си закупиш дори диван от микрофибърна материя. Една от най-добрите, меки и приятни на допир е тапицерията от шунил. Ако имате деца или домашни любимци избирайте материя с водоотблъскващи нишки. Важно е също ако диванът притежава и цип към тапицерията, за да се почиства и проветрява вътрешността.

3.Механизъм

Ако сте предвидили диванът да се използва и като легло е добре са бъде сгъваем. Спирайки се на този вариант гледайте предимно лесното и бързо сгъване и разгъване, защото поне два пъти на ден ще извършвате тази дейност.

4.Пълнеж

Възглавниците трябва да прилепят плътно към дивана и да възстановяват формата си. За цялостен пълнеж е удачен дунапренът в съчетание с пружина. Ако обичате мекотата се насочете към пълнеж от пух, който е по-евтин, но не толкова качествен.

5.Удобна форма

Диванът трябва да е комфортен. Преди да го закупите спокойно може да легнете или седнете на него. Почувствайте го, за да усетите дали пасва на телосложението ви.

Къде ще го разположите е също важен компонент при избора на диван. Често от дизайнерите се препоръчва да наложите вестници, кашони и др. материали, с които да си го представите. Ако искате да имате свободно място в стаята и имате незает ъгъл заложете на ъгловия диван. Ако обаче имате малко пространство или искате дивана да е в центъра на стаята изберете класически дву- или триместен.

6.Цвят

Десенът е важен дотолкова, че да е съобразен с цялостната визия и стил в стаята. Въпреки това основен критерий нека ви бъде вашето вътрешно усещане за удобство и хармония.

Колкото и съвети да получите се водете от вашият комфорт. Винаги се информирайте за цени и модели на предлаганите дивани от различните фирми. Избирайте този диван, от който ще лъха усещане за свързаност и единство с вас и вашият дом!

#диван #удобендиван #какдаизберадиван #дивани #всекидневна #дневна #обзавеждане #интериор #интериорендизайн #дизайнер

0 views