Hello wood – Project village 2

Юли, отново в Унгария…познатото място, където миналата година започна проектът “Село”. Някои стари муцуни и много нови лица. Усещането, че се завръщаш на село или на детски лагер, за да се видиш с приятелите, които виждаш веднъж годишно точно на това определено място. Много работа, още повече забавления и впечатляващи резултати…‘Hello wood’ е международен фестивал за архитектура и изкуство, който се провежда ежегодно в рамките на една седмица през юли. Аз участвах за втора поредна година.

Подтемата на събитието е “проект Село” (Project Village) и е повод за размисли три поредни години (2015, 2016 и 2017). Целта е да се изследват взаимовръзките в едно новосъздаващо се селище и да се изградят всички необходими компоненти за нормалното му функциониране.

През 2016 година бяха реализирани 14 проекта. Ето и какви бяха те:

The Thread

Оградата на селото, която свързва, а не разделя.

Parliament

Парламентът служи както за сериозни дебати, така и за ежедневни събирания и дейности.

Fire nest

Огънят, мястото което дава живот на селото.

Alt – Cathedral

Уъркшопът, в който участвах тази година. Концептуално продължение на миналогодишния. Масивна конструкция, пазеща паметта на времето.

Amazing Amassing

Подвижно обзавеждане, което може да се ползва от всички.

Open Space Forest

Оригиналния замисъл на този уъркшоп беше да се създаде структура, наподобяваща гора, но в последствие концепцията беше сменена и беше построена наблюдателницата на селището.

OCA

Хамакинг в действие. Място за пълна почивка и разговор с приятели.

Migrant Hous(ing)

Къщи за мигранти

Hermit House

Къща за усамотение с невероятна гледка.

Project Villa

Жилищната единица на селото.

The Bath House

Обществена баня, място за хигиена, разхлаждане и интересни дебати.

Form-active hybrid structures

Създаване на интересни форми и пространства чрез огъване на дървения материал. Благодарение на този екип селото се сдоби с музей, който съхранява всички паметни предмети на малката ни общност.

Inventory

Място, съдържащо всичко необходимо за дома. Полупрозрачната конструкция се движи на релси и съответно отваря и затваря инвентара.

Play with fire

Всичко е игра. Един от най-интересните работилници по време на фестивала. Експериментиране със стара техника за горене на дърво.

Млака част от атмосферата можете да усетите като изгледате видеото от фестивала:Повече информация за Hello wood и как да кандидатствате за някой от следващите им събития можете да намерите на официалния им сайт: www.hellowood.eu

Автор и снимки: Рая Боюкова | raya@te3s.org