Идеалният клиент


Често в моята практика се случва клиент да ме наеме за даден проект (архитектурен или графичен) и да ме връща безброй пъти, защото вариантите, които му представям не са точно това, което си представя. Иска нещо, но и той/тя не знае какво точно. Работата се бави и всички замесени в процеса се измъчват.

Ето няколко съвета как да бъдете идеалния клиент и да получите желания резултат за вашия проект :)

(Снимките в статията показват някои от любимите ми проекти за любими клиенти, с които работата е била удоволствие)

Концепция за лого и визуална идентичност на заведение за бързо хранене. Клиентът ми даде пълна свобода, като единственото, което ми каза е, че харесва изчистен и модерен стил. Виж целия проект ТУК.

1. Проучете

Преди да наемете дизайнер/архитект, разгледайте добре проектите, които е правил до момента. По този начин ще придобиете представа за стила му на работа и ще можете да прецените дали това е вашият човек. Опитайте се да потърсите и мнението на хора, които вече са работили с въпросния човек.

2. Дефинирайте целите и мечтите си

Преди да възложите проекта кажете ясно какви са изискванията и нуждите ви. Дайте конкретни примери какво харесвате и какво не. Кажете в какъв срок очаквате да се случи проектирането/реализирането на проекта. Не подценявайте значението на предпроектните проучвания и срещи. Дори ако не сте сигурни какво точно харесвате, попитайте дизайнера за различни примери и ресурси от където можете да се вдъхновите. Колкото по-ясни сте в изискванията към проекта, толкова по-вероятно е да получите това, което очаквате.

Лого за онлайн магазин за продажба на козметика. Клиентът имаше много точни изисквания. Процесът беше по-дълъг от обикновено и бях връщана за няколко корекции, но в крайна сметка се получи търсения от клиента ефект и всички останаха доволни. Вижте целия проект ТУК.

3. Бъдете търпеливи

Дайте време на дизайнера/архитекта да осмисли вашето задание и съответно да предложи варианти отговарящи на вашите конкретни нужди и изисквания. Кажете в какъв срок очаквате да се случи проектирането/реализирането на проекта. Не давайте прекалено къси срокове на дизайнера (освен ако наистина не сте притиснати от времето по някаква причина). Хубавите резултати изискват време!

4. Бъдете отворени за нови неща

Имайте предвид, че никой не може да влезе в главата ви и да разбере какво искате, а също така и че никога няма да се получи точно това, което си представяте. Поради тази причина бъдете отворени за нови идеи и изслушайте докрай предложенията на професионалистта, който сте наели.

Визитна картичка на сестра ми. Любим проект, за който получих следните инструкции: "Ти си дизайнера, измисли я" ;) Вижте проекта ТУК.

5. Не бъдете припряни

Дизайнерът/архитект не се занимава само и единствено с вашия проект. Трябва да бъдете търпеливи и да изчаквате крайният срок, за който сте се разбрали. Няма нужда да пишете всеки ден имейли до къде е стигнал проекта и можете ли да видите напредъка. А и понякога наистина е по-добре да изчакате крайния резултат, за да можете да видите цялостната концепция на дизайнера, представена по най-добрия начин. Имайте търпение и когато проекта не върви. Понякога нещата се получават не от третия, а от четвъртия път ;)

И помнете, че дизайнерът е човек, който иска да направи клиента си максимално щастлив. Той работи не само за вас и вашия комфорт, а и за своите портфолио и имидж. За това и двете страни в процеса имат интерес нещата да се случат по възможно най-добрия начин и всички в крайна сметка да са доволни и щастливи.

#клиенти #идеаленклиент #дизайнер #архитект #работенпроцес #съвети #портфолио