©2019 rarchacademy

Смяна на предназначението на ателие в жилище. Възможно ли е?

November 17, 2018

При новостроящи се жилищни сгради, много често се случва цели апартаменти да имат статут на ателиета. Хората купуват ателие вместо жилище, подведени от по-ниската цена или от по-малката квадратура. Това може да доведе до куп проблеми в бъдеще, основния от които е, че човек не може да си направи адресна регистрация в ателие. А липсата на адресна регистрация може да се окаже голям проблем за цялото семейство.

 

Каква е причината да се правят толкова много ателиет при новото строителство?

Основната причина да се запише едно жилище като ателиета е изискването за паркоместа. По закон за всяко жилище трябва да има осигурено паркомясто, плюс 10% за посетители. Това правило не важи за ателиета. Когато имота е малък или инвеститорът не иска да прави скъпоструващи подземни паркинги, често вместо жилище се пише ателие.

Друга причина, е че не е позволено жилищни единици да имат изцяло северно, североизточно или северозападно изложение. Като цяло при проектирането, за ателие няма толкова много изисквания, както при жилище. Не се изсква паркомясто, минимална светла височина или брой помещения. Единственото задължение е да има санитарен възел. Това позволява заобикалянето на някои нормативни изисквания при жилищното проектиране и строителство.

За да се случи дадено преустройство трябва да се докаже с проект, че то е възможно.

 

Каква е дефиницията за жилище? Според ЗУТ "Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.

Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни. Да не са с изложение изцяло на север, североизток или северозапад. Светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради трябва да бъде най-малко 2,60 м. Жилищните помещения в подпокривното пространство на жилищни сгради трябва да имат светла височина най-малко 2,30 м в 50% от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част. Да са предвидени комини в дневните и кухните. Площта на прозорците за дневна да е най-малко 1/6 от площта на помещението, а на спални, кухни и кабинети най-малко 1/7. При горно осветление или при осветление в наклонени плоскости размера на прозорците може да се намали с до 30 на сто. Жилищата не трябва да имат спални, разположени непосредствено до асансьорни шахти, сметопроводни и други помещения с изтучници на шум и вибрации, по-големи от пределно допустимите съгласно хифиенните норми. Входните преддверия в жилищата трябва да са с минимална широчина 1,3 м, а коридорите с минимална широчина 0,9 м. Жилището трябва да е надземно.

 

Т.е. ако искате да смените предназначението на ателие в жилище, то трябва да спазите горните изисквания, включително и да осигурите едно парко място.

 За смяна на предназначението на ателие в жилище не се изисква писмено съгласие от съседите.

 

За да започнете процедурата трябва да поискате виза за преустройство от съответната община и да говорите с главния архитект за конкретния случай. С визата за преустройство той ви казва, че тази процедура е възможна. Чак след това може да започне подготвянето на проекта за преустройство от лицензиран специалист. Може да се наложи да направите конструктивно становище и проект част ВиК. Всеки случай е строго индивидуален, за това е добре да се консултирате със специалист.

За смяна на предназначението на ателие в жилище не си изисква писмено съгласие от съседите.
 

Можете да зададете вашите въпроси като коментар под тази статия или да се свържете с мен за безплатна консултация.

 

арх. Рая Боюкова
 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Диванът - основният акцент в дневната. Как да изберем най-подходящия.

May 17, 2019